Laatste nieuws:

Weblog brandgansonderzoek Rusland 2009

Ook in 2009 is er weer een expeditie naar de baai van Kolkolkova georganiseerd. Volg de avonturen live op de weblog.

Lees meer...
 
Brandganzen geringd in de Jan Durkspolder

Op zaterdag 4 juli 2009 zijn er Brandganzen gevangen in de Jan Durkspolder, onderdeel van het Fryske Gea gebied "De Alde Feanen" in Friesland.

Lees meer...
 
Samengaan met www.geese.org geslaagd

Op woensdag 18 februari 2009 is de invoermodule van Goosetrack afgesloten. De laatste stap in het samengaan van Goosetrack en www.geese.org is daarmee een feit.

Lees meer...
 
Woensdag 18 februari overstap naar www.geese.org

Op woensdag 18 februari 2009 wordt de invoermodule van Goosetrack definitief afgesloten. Na die dag is het uitsluitend mogelijk uw waarnemingen van gekleurringde ganzen in te voeren op www.geese.org.

Lees meer...
 
Slecht broedseizoen arctische ganzen en zwanen PDF Afdrukken E-mail

Ganzen en zwanen die in arctisch Rusland broeden zijn dit najaar met uitzonderlijk weinig jongen in de winterkwartieren teruggekeerd. Steeksproefgewijze tellingen in groepn Kleine Zwanen, Toendrarietganzen, Kolganzen en Brandganzen wijzen voorlopig op hooguit 10% eerstejaars vogels in de populaties. Met name Brandganzen en kleine Zwanen boerden slecht; vaak werden minder dan 5% jongen geteld. Sinds het jaar 2000 werd bij deze soorten niet zo'n slecht broedresultaat vastgesteld. Bij de Kolgans mnoeten we slechts terug to 1978/79 voor een vergelijkbaar slecht broedjaar. langdurige koude en sneeuwbedekking in grote delen van de toendra langs de barentsz Zee is waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak voor het magere broedseizoen. De (Zwartbuik)Rotganzen die op het Siberische schiereiland timyr broeden, daarentegen, deden het beter dan voorspeld. In veel groepen worden 10-15% eerstejaars vogels gezien. Kleine Rietganzen van Spitsbergen hadden een gemiddeld broedseizoen.

Hoe herken ik jonge ganzen bij de verschillende soorten? Op 26 januari wordt er door de SOVON Ganzen- en zwanenwerkgroep een lezingendag in Arnhem georganiseerd. Daar zal ook aandacht aan de herkenning van juveniele ganzen in het veld worden besteed. Info over de dag is te vinden op de website van SOVON. Ook tijdens Goosetrack excursies kunnen de gidsen u de kneepjes van het leren herkennen van jongen ganzen bijbrengen.

 
< Vorige   Volgende >
naar boven

Inloggen

Agenda