Laatste nieuws:

Weblog brandgansonderzoek Rusland 2009

Ook in 2009 is er weer een expeditie naar de baai van Kolkolkova georganiseerd. Volg de avonturen live op de weblog.

Lees meer...
 
Brandganzen geringd in de Jan Durkspolder

Op zaterdag 4 juli 2009 zijn er Brandganzen gevangen in de Jan Durkspolder, onderdeel van het Fryske Gea gebied "De Alde Feanen" in Friesland.

Lees meer...
 
Samengaan met www.geese.org geslaagd

Op woensdag 18 februari 2009 is de invoermodule van Goosetrack afgesloten. De laatste stap in het samengaan van Goosetrack en www.geese.org is daarmee een feit.

Lees meer...
 
Woensdag 18 februari overstap naar www.geese.org

Op woensdag 18 februari 2009 wordt de invoermodule van Goosetrack definitief afgesloten. Na die dag is het uitsluitend mogelijk uw waarnemingen van gekleurringde ganzen in te voeren op www.geese.org.

Lees meer...
 
Brandganzen voorzien van satellietzenders bij Anjum PDF Afdrukken E-mail

Na enige dagen van voorbereiding lukte het op dinsdag 29 januari om met behulp van een kanonnet 39 brandganzen te vangen bij Anjum. Acht van deze vogels zijn voorzien van een satellietzender. De omzwervingen van deze vogels zullen binnenkort op een website te volgen zijn. Hou de site in de gaten voor meer informatie hierover! De zenders, die slechts 32 gram zwaar zijn, bevatten een GPS waarmee vier keer per dag een zeer nauwkeurige plaatsbepaling wordt gedaan. Deze informatie wordt om de drie dagen naar een satelliet gezonden, en van daar terug naar de aarde.

De zenders zijn aangebracht in het kader van een groot project dat wordt uitgevoerd door SOVON, en gaan ons hopelijk informatie opleveren over het terreingebruik van individuele ganzen in relatie tot het aanbod aan voedsel (de kwaliteit en kwantiteit van het gras) en de ligging van foerageergebieden. Om dit te realiseren werken we nauw samen met het ITC in Enschede, en gaan we de bewegingen van de ganzen koppelen aan satellietbeelden waarin informatie over vegetatiekwaliteit en -kwantiteit te zien is (zogenaamde "remote sensing" beelden).

Het was een spannende dag, brandganzen waren er in overvloed, maar om ze op precies de juiste plek te krijgen was een ander verhaal. Toen we eindelijk een groep binnen berijk van het net hadden gelokt werden de ganzen opgeschrikt door een iets te enthousiaste ganzenspotter en vlogen ze allemaal op. Gelukkig kregen we een herkansing: om vier uur 's middags landden opnieuw ganzen in het juiste perceel. De groep groeide aan en liep langzaam in de richting van het net. Tegelijkertijd begon het echter te schemeren en steeds meer ganzen in de omgeving begaven zich al naar de slaapplaats. "Onze" ganzen begonnen door kopschudden en vleugelsklapperen ook duidelijk te maken dat de dag er wat hen betrof wel opzat. Het werd een race tegen de klok! Gelukkig bleven de grazende vogels nog even zitten en schoven ze nog een paar meter op. Een knal en een wolk kruitdamp, en 39 ganzen zaten onder het net. In de schuur van boer Brandsma, die ons toestond de vogels op zijn land te vangen, konden we de vogels vervolgens meten, wegen, en ringen, en werden de zenders op de rug gebonden. In het donker werd de gehele groep weer vrijgelaten, en alle vogels vlogen zonder problemen samen weg. De vogels zijn voorzien van lime-gele, lime-oranje en groen-lime ringen. Kijk naar ze uit en rapporteer uw waarnemingen via goosetrack of direct op www.geese.org

 

 
< Vorige   Volgende >
naar boven

Inloggen

Agenda