Laatste nieuws:

Weblog brandgansonderzoek Rusland 2009

Ook in 2009 is er weer een expeditie naar de baai van Kolkolkova georganiseerd. Volg de avonturen live op de weblog.

Lees meer...
 
Brandganzen geringd in de Jan Durkspolder

Op zaterdag 4 juli 2009 zijn er Brandganzen gevangen in de Jan Durkspolder, onderdeel van het Fryske Gea gebied "De Alde Feanen" in Friesland.

Lees meer...
 
Samengaan met www.geese.org geslaagd

Op woensdag 18 februari 2009 is de invoermodule van Goosetrack afgesloten. De laatste stap in het samengaan van Goosetrack en www.geese.org is daarmee een feit.

Lees meer...
 
Woensdag 18 februari overstap naar www.geese.org

Op woensdag 18 februari 2009 wordt de invoermodule van Goosetrack definitief afgesloten. Na die dag is het uitsluitend mogelijk uw waarnemingen van gekleurringde ganzen in te voeren op www.geese.org.

Lees meer...
 
Brandganzen gevangen en geringd in het Deltagebied PDF Afdrukken E-mail

Van vrijdag 4 tot en met dinsdag 8 juli 2008 zijn er wederom Brandganzen gevangen op de Krammerse Slikken. Tijdens acht vangsten werden in totaal ruim vierhonderd vogels gevangen. Hiervan werden er 230 voorzien van kleurringen, en nog eens 69 van uitsluitend een metalen ring. De gekleurringde vogels dragen allemaal een donkergroene ring (met witte inscriptie) aan de linkerpoot, en een limekleurige ring (met zwarte inscriptie) aan de rechter. Deze kleuren worden met de Letters G en L aangeduid. Een vogel met links groen 9 en rechts Lime 3 wordt dus ingevoerd als G9L3. We hopen natuurlijk dat er vele waarnemingen van deze vogels binnen stromen! U kunt ze melden door in te loggen op goosetrack of geese.org. Kijk naar het beeldverslag van zaterdag 5 juli gemaakt door fotograaf Gert Huijzers.

Image
Henk van der Jeugd (l) en Bart Huizers (r) drijven een kleine groep Brandganzen de kraal in (Gert Huijzers).

persoonlijkheden
Nieuw dit jaar is het onderzoek naar het voorkomen en de betekenis van "persoonlijkheden" bij Brandganzen dat samen met Wageningen universiteit en het Nederlands Instituut voor ecologie is uitgevoerd. Net als bij mensen bestaan er ook bij dieren consistente verschillen in gedrag tussen individuen. Bijvoorbeeld individuen die heel snel iets nieuws leren tegenover dieren die juist langzaam leren, of dieren die heel agressief reageren op gevaar tegenover dieren die juist een afwachtende houding aannemen. Dit soort verschillen is al voor veel soorten beschreven, maar het is vaak onbekend of dieren met verschillende persoonlijkheden ook andere strategieën volgen in het veld.

Image
De test arena voor jonge Brandganzen. Vanuit het witte hokje wordt een vogel losgelaten in de arena. Met behulp van videocamera's die aan de balken boven de arena worden opgehangen worden hun bewegingen en gedrag nnauwekeurig vastgelegd. De arena meet 8 bij 3 meter (Gert Huijzers).


Daarom hebben we 40 gevangen, jonge brandganzen getest op een aantal persoonlijkheidsdimensies (onder andere exploratie en activiteit) in een tijdelijke arena. Na het testen zijn de jonge ganzen gemeten en geringd en samen met hun ouders weer vrijgelaten. Op dit moment worden ze gedurende ongeveer 3 weken intensief gevolgd in het veld. Door gedragsobservaties uit te voeren hopen we meer inzicht te verkrijgen in hoe brandganzen met verschillende persoonlijkheden naast elkaar kunnen samenleven en of er verschil in succes is tussen verschillende persoonlijkheden. Eerder onderzoek van Wageningen Universiteit heeft al aan het licht gebracht dat er tussen brandganzen in gevangenschap consistente verschillen zijn waar te nemen in zowel exploratief gedrag als in activiteit en dat deze kenmerken invloed hebben op leiderschap. Door de vogels tijdens de rest van het leven te volgen hopen we ook een link te ontdekken tussen persoonlijkheden en de keuze van de uiteindelijke vetiginsplaats. Zijn het juist de snel lerende, aggressive jonge Brandganzen die besluiten zich ver weg te vestigen, bijvoorbeeld in het noorden van Rusland? Mede dankzij uw waarnemingen komen we achter het wel en wee van deze vogels!

 
< Vorige   Volgende >
naar boven

Inloggen

Agenda