Laatste nieuws:

Weblog brandgansonderzoek Rusland 2009

Ook in 2009 is er weer een expeditie naar de baai van Kolkolkova georganiseerd. Volg de avonturen live op de weblog.

Lees meer...
 
Brandganzen geringd in de Jan Durkspolder

Op zaterdag 4 juli 2009 zijn er Brandganzen gevangen in de Jan Durkspolder, onderdeel van het Fryske Gea gebied "De Alde Feanen" in Friesland.

Lees meer...
 
Samengaan met www.geese.org geslaagd

Op woensdag 18 februari 2009 is de invoermodule van Goosetrack afgesloten. De laatste stap in het samengaan van Goosetrack en www.geese.org is daarmee een feit.

Lees meer...
 
Woensdag 18 februari overstap naar www.geese.org

Op woensdag 18 februari 2009 wordt de invoermodule van Goosetrack definitief afgesloten. Na die dag is het uitsluitend mogelijk uw waarnemingen van gekleurringde ganzen in te voeren op www.geese.org.

Lees meer...
 
Ringen aflezen PDF Afdrukken E-mail
Het waarnemen van ringen

De ringen en halsbanden hebben een bepaalde kleur en zijn voorzien van cijfers, letters of streepjes. Hieronder leest u welke combinaties er mogelijk zijn.

Grauwe Gans © Berend Voslamber
Grauwe Gans met groene halsband met de code Z25. De SMS-code is dan: gans GRA GZ25 (Berend Voslamber)

 Halsband Grauwe GansRietganzen, Kolgans en Grauwe Gans
Rietganzen dragen halsbanden die geel (Y) van kleur zijn, Kolganzen dragen zwarte (N) of lichtgroene (L) halsbanden, en bij Grauwe Ganzen zijn ze groen (G), of blauw (B) van kleur. De halsbanden zijn voorzien van één grote letter waar twee kleinere letters of cijfers dwars op staan.

Voer eerst de kleur in, dan de grote letter en dan de kleine letters of cijfers. De complete code bestaat altijd uit 4 posities.
Let op: een zeer klein aantal Grauwe Ganzen draagt een halsband met een afwijkende kleur of code. Deze vogels doen niet mee aan Goosetrack. Als u zo'n vogel waarneemt kunt u contact opnemen.

Pootringen bij Brandgans (Reint Jakob Schut)
Brandgans met links een blauwe ring met code Y en rechts een witte ring met code 8. De SMS-code is dan: gans BRA BYW8 (Reint Jacob Schut)

 

Brandgans en Rotgans
Brand/ en Rotganzen dragen pootringen in een groot aantal kleuren. De pootringen kunnen om één of -meestal- om beide poten worden aangetroffen.

Op de ringen staan letters of cijfers. Lees eerst de linkerpoot af en dan de rechter. Voer eerst de kleur in van de linker ring, dan de letter of het cijfer dat op de ring staat. Doe vervolgens hetzelfde voor de rechter ring. Staan er meerdere letters of cijfers op een ring dan moeten deze van onder naar boven worden afgelezen. Bij het doorgeven van de codes wordt dan eerst de kleur aangegeven gevolgd door een * en de beide letters of cijfers. De complete code bestaat altijd uit 4 posities. Hiernaast vindt u de gebruikte kleuren met hun (engelse) codeletter.

Pootringen kunnen ook voorzien zijn van één, twee of drie streepjes. De codes voor de streepjes zijn als volgt:
1 streepje:  -
2 streepjes: =
3 streepjes: E (Brandgans) of Z (Rotgans)

 

 verschillende types Brandgansringen

Linksboven: twee normale pootringen met op elke ring één cijfer of letter (code: R6BK).

rechtsboven: twee ringen met twee cijfers of letters (code G*P5 en R*5K).

Onder: drie ringen met respectievelijk één, twee en drie horizontale strepen (code L-, L= en LE of LZ).

Hier kunt u meer voorbeelden van kleurringen en halsbanden bekijken. Op onze zustersite www.geese.org kunt u meer informatie vinden over het aflezen van kleurringen van brandganzen en andere soorten. Volg de link "Informatie ganzensoort".

 
< Vorige   Volgende >
naar boven

Inloggen

Agenda