Laatste nieuws:

Weblog brandgansonderzoek Rusland 2009

Ook in 2009 is er weer een expeditie naar de baai van Kolkolkova georganiseerd. Volg de avonturen live op de weblog.

Lees meer...
 
Brandganzen geringd in de Jan Durkspolder

Op zaterdag 4 juli 2009 zijn er Brandganzen gevangen in de Jan Durkspolder, onderdeel van het Fryske Gea gebied "De Alde Feanen" in Friesland.

Lees meer...
 
Samengaan met www.geese.org geslaagd

Op woensdag 18 februari 2009 is de invoermodule van Goosetrack afgesloten. De laatste stap in het samengaan van Goosetrack en www.geese.org is daarmee een feit.

Lees meer...
 
Woensdag 18 februari overstap naar www.geese.org

Op woensdag 18 februari 2009 wordt de invoermodule van Goosetrack definitief afgesloten. Na die dag is het uitsluitend mogelijk uw waarnemingen van gekleurringde ganzen in te voeren op www.geese.org.

Lees meer...
 
Hoe kijk ik naar ganzen PDF Afdrukken E-mail
Ganzen beleven
Ganzenspotters
Ganzenwaarnemers (Natuurschool)

Ganzen komen voor in open landschappen met weinig beschutting. Omdat ze in grote groepen leven is er altijd wel een vogel die waakzaam om zich heen kijkt en potentieel gevaar ontdekt. De kans is groot dat de hele groep dan massaal op de wieken gaat. Ga daarom omzichtig te werk als u de ganzen benadert. Vanuit de auto zijn de ganzen meestal heel goed te bekijken. Ganzen zien grote objecten als auto’s vaak niet als bedreigend, maar schrikken vooral van kleinere, onvoorspelbaar bewegende objecten. Stopt u rustig langs de kant van de weg en observeer ze vanuit het geopende raam. Laat de ganzen wennen aan de nieuwe situatie, na enkele seconden nerveus rondkijken gaan ze meestal gewoon verder met grazen. Als u wilt uitstappen, doe dat dan rustig en blijf dicht bij de auto. Wanneer u lopend of op de fiets ganzen gaat kijken, beweegt u dan rustig en maak niet te veel lawaai. De ganzen zullen u dan makkelijker accepteren. In ganzenopvanggebieden zijn de vogels veel makkelijker te benaderen dan daarbuiten. Daar associeren ze de mens met gevaar, binnen de opvanggebieden niet.

Om de ganzen van dichtbij te kunnen bekijken zijn een verrekijker of een telescoop beslist aan te raden. Een verrekijker heeft als voordeel dat deze licht en klein is en ook lopend en fietsend makkelijk meegenomen kan worden. Verrekijkers zijn er in vele soorten en maten. Kijkers met een vergroting van 8 of 10 keer, en een lensopening van 40 millimeter voldoen het beste om naar vogels te kijken. Goede verrekijkers zijn er al vanaf 100 euro. De beste modellen kuinnen echter meer dan 1000 euro kosten! Ga te raden in een winkel of bij vrienden.
Telescopen, kijkers met een lensopening en een krachtige vergroting, hebben als voordeel dat ze de ganzen nog veel dichterbij halen. Het nadeel is dat ze op een statief geplaats moeten worden en dus minder gemakkelijk mee te nemen zijn. Als u vanuit de auto ganzen gaat kijken is een zogenaamd raamstatief beslist aan te rijden. Dit kleine statief klemt u envoudig op het opengedraaide autoraam. Een zak gevuld met rijst of bonen op het autoportier, waar u de telescoop op legt, voldoet ook uitstekend. Telescopen zijn er vanaf 300 euro. Een goed statief kost ongeveer 100 euro.

Ganzen kijken vereist geduld. Er kan veel schuil gaan in een ganzengroep. Neem rustig de tijd de hele groep door te zoeken naar geringde exemplaren en interessante soorten. Let ook eens op het gedrag van de vogels. In een ganzengroep gebeurt van alles: Vogels maken ruzie met elkaar, anderen, meestal familie, trekken vreedzaam samen op. Ganzen zijn sociale dieren. Met enige oefening kunt u afzonderlijke paartjes, eventueel vergezeld van enkele jongen, herkennen. Ze volgen elkaar continu. De mannetjes waken, de vrouwtjes grazen vooral.

 
< Vorige   Volgende >
naar boven

Inloggen

Agenda