De Nijlgans (Alopochen aegyptiacus) |
|
|
|
Ganzen soorten
|
 Nijlgans (Elwin van der Kolk) Uiterlijk De Nijlgans is eigenlijk geen echte gans alhoewel hij daar wel vaak toe gerekend wordt. Het is een naaste verwant van de Bergeend. Nijlganzen hebben een bruin/grijs verenkleed. Rond het oog hebben ze een chocoladebruine vlek. De snavel is deels zwart, deels roze. Alhoewel Nijlganzen een snavel hebben die veel op die van eenden lijkt, kunnen ze er goed mee grazen.
Broedgebieden Nijlganzen broedden van oorsprong alleen in Afrika. Hier worden ze ook nu nog aangetroffen op het hele continent ten zuiden van de Sahara. Ze broeden daar als de situatie gunstig is. Dit is vooral in de regentijd. In Europa is de soort tegenwoordig op veel plaatsen broedvogel. Ze zijn hier ontsnapt uit gevangenschap en hebben het erg naar hun zin. In vergelijking met hun oorspronkelijke broedgebieden is het hier eigenlijk altijd ideaal om te broeden. Alhoewel de meeste Nijlganzen (net als onze inheemse broedvogels) in het voorjaar broeden, kunnen ook in de herfst en zelfs midden in de winter Nijlganzen met jongen worden aangetroffen.
Trek Van enige trek binnen Nederland is niets bekend. Wel lijken ze in de loop van een jaar wat rond te zwerven en duiken ze in grote aantallen op waar veel voedsel te vinden is. De groepen zijn echter veel kleiner dan bij echte ganzen. Bij Nijlganzen zijn groepen van enkele tientallen al groot te noemen en komen groepen van enkele honderden slechts zelden voor. Ook de wilde vogels in Afrika zijn vooral zwerfvogel. Onderzoek aan Nijlganzen met kleurringen staat nog in de kinderschoenen dus wellicht valt er de komende jaren nog een boel te ontdekken over de omzwervingen van Nijlganzen.  Nijlgans (Berend Voslamber) Aantallen Het aantal Nijlganzen in Nederland is in de afgelopen decennia sterk toegenomen. Na het eerste broedgeval in 1967 ging dat met rasse schreden. Rond 1980 waren er ongeveer 100 broedparen en in 1990 ongeveer 350. Tegenwoordig broeden er meer dan 5.000 par in ons land. Samen met de Brandgans is het een van de snelst toenemende broedvogelsoorten van ons land.
|