Laatste nieuws:

Weblog brandgansonderzoek Rusland 2009

Ook in 2009 is er weer een expeditie naar de baai van Kolkolkova georganiseerd. Volg de avonturen live op de weblog.

Lees meer...
 
Brandganzen geringd in de Jan Durkspolder

Op zaterdag 4 juli 2009 zijn er Brandganzen gevangen in de Jan Durkspolder, onderdeel van het Fryske Gea gebied "De Alde Feanen" in Friesland.

Lees meer...
 
Samengaan met www.geese.org geslaagd

Op woensdag 18 februari 2009 is de invoermodule van Goosetrack afgesloten. De laatste stap in het samengaan van Goosetrack en www.geese.org is daarmee een feit.

Lees meer...
 
Woensdag 18 februari overstap naar www.geese.org

Op woensdag 18 februari 2009 wordt de invoermodule van Goosetrack definitief afgesloten. Na die dag is het uitsluitend mogelijk uw waarnemingen van gekleurringde ganzen in te voeren op www.geese.org.

Lees meer...
 
Ganzen vangen PDF Afdrukken E-mail
Onderzoek aan ganzen
Ganzen vangen
Het vangen van Brandganzen (Gert Huizer)

Ganzen vangen is soms relatief gemakkelijk, maar soms is het ook erg moeilijk en arbeidsintensief. Dat verschilt vooral sterk tussen de soorten. Het vangen van ganzen vindt vooral plaats in de periode dat ze ruien. Bij ganzen (en een aantal andere watervogels) betekent dit dat alle grote veren in de vleugel (de slagpennen) tegelijkertijd uitvallen en de vogels dus niet kunnen vliegen. Ze zijn dan met staande netten te vangen.

Ganzen sturen
Brandganzen sturen

De ganzen uit de zogenaamde Branta-groep, dat zijn de zwart-witte ganzen zoals de Brandgans, reageren op de aanwezigheid van vijanden door in een grote groep te gaan samenscholen. Dit houdt in dat ze voor de onderzoekers relatief makkelijk bijeen te drijven zijn en in de richting van een net kunnen worden gedirigeerd. Vangsten van meer dan 1.000 vogels zijn eerder regel dan uitzondering en voor de onderzoekers betekent dit dat ze meestal niet alle gevangen vogels kunnen ringen. In arctische gebieden werden vanaf het begin van de jaren vijftig van de twintigste eeuw ganzen op deze manier gevangen met als doel de vogels te ringen. De methode werd echter al veel langer door Eskimo’s en Siberische volken toegepast. Zij vingen de ganzen om ze als voedsel te gebruiken.

 

Grauwe Gans VAB
Grauwe Gans GVAB vlak voor het vrijlaten (Arnoud Wessel)

Ganzen uit de Anser-groep vluchten als ze in gevaar zijn vaak alle kanten op. Als ze door onderzoekers in de richting van een net worden gedreven betekent dit dan ook vaak dat ze ieder voor zich proberen een goed heenkomen te vinden. Regelmatig worden dan ook slechts kleine aantallen gevangen en in het algemeen gaat het daarbij om incomplete families. De grootste vangsten bestaan uit circa 100 vogels.

Meer informatie over het vangen van ganzen, inclusief foto's, vindt u op onze zusterpagina www.geese.nl (volg de link "geschiedenis"), alwaar u ook waarnemingen van andere ganzensoorten kunt invoeren. Deze site is voor ganzenaflezers een absolute must!

 

 
< Vorige   Volgende >
naar boven

Inloggen

Agenda