Laatste nieuws:

Weblog brandgansonderzoek Rusland 2009

Ook in 2009 is er weer een expeditie naar de baai van Kolkolkova georganiseerd. Volg de avonturen live op de weblog.

Lees meer...
 
Brandganzen geringd in de Jan Durkspolder

Op zaterdag 4 juli 2009 zijn er Brandganzen gevangen in de Jan Durkspolder, onderdeel van het Fryske Gea gebied "De Alde Feanen" in Friesland.

Lees meer...
 
Samengaan met www.geese.org geslaagd

Op woensdag 18 februari 2009 is de invoermodule van Goosetrack afgesloten. De laatste stap in het samengaan van Goosetrack en www.geese.org is daarmee een feit.

Lees meer...
 
Woensdag 18 februari overstap naar www.geese.org

Op woensdag 18 februari 2009 wordt de invoermodule van Goosetrack definitief afgesloten. Na die dag is het uitsluitend mogelijk uw waarnemingen van gekleurringde ganzen in te voeren op www.geese.org.

Lees meer...
 
Ganzen ringen PDF Afdrukken E-mail
Onderzoek aan ganzen
Ganzen ringen
Ganzen ringen

Er zijn verschillende manieren om een vogel te ringen. Van oudsher worden vogels geringd met een metalen ring. Hierop staat een nummer en een adres. Als de vogel dood gevonden wordt kan de vinder het nummer en de vindplaats en - datum naar het adres dat op de ring staat zenden. Op deze manier is in het verleden veel bekend geworden over trekwegen van verschillende vogelsoorten. Echter een groot nadeel van dit soort ringen is dat alleen maar bekend is waar de vogel is geringd en waar hij is doodgegaan. Waar hij de rest van zijn leven is geweest is over het algemeen onbekend.
Om meer informatie van een individuele vogel te kunnen verzamelen is rond het eind van de jaren zestig van de vorige eeuw het ringen met kleurringen bedacht. Hierbij gaat het om ringen of andere kleurmerken die op afstand zijn te herkennen. In het begin ging het vooral om gekleurde ringen (met of zonder inscripties) die om de poten van de ganzen werden gelegd. Rond 1980 werden bij de grotere soorten ook steeds vaker halsbanden met daarop een code gebruikt. Hierdoor werd het aantal terugmeldingen per vogel verveelvoudigd.

Pootringen
Pootringen

Door het ringen met kleurmerken kunnen van één individuele vogel tijdens zijn leven meerdere waarnemingen worden verzameld. Soms kan het hierbij gaan om bijna dagelijkse observaties. Vooral als de vogel in het onderzoeksgebied van de onderzoeker blijft worden veel gegevens verzameld. Maar veel vogels blijven niet steeds in de buurt van de onderzoeker en dan zijn de waarnemingen van amateurs zeer belangrijk.
Middels de kleurmerken is veel meer bekend geworden over gedrag van ganzen. Zowel in de broedtijd als daarbuiten is en wordt ontzettend veel materiaal verzameld over wat de vogels doen.

 
< Vorige   Volgende >
naar boven

Inloggen

Agenda