Laatste nieuws:

Weblog brandgansonderzoek Rusland 2009

Ook in 2009 is er weer een expeditie naar de baai van Kolkolkova georganiseerd. Volg de avonturen live op de weblog.

Lees meer...
 
Brandganzen geringd in de Jan Durkspolder

Op zaterdag 4 juli 2009 zijn er Brandganzen gevangen in de Jan Durkspolder, onderdeel van het Fryske Gea gebied "De Alde Feanen" in Friesland.

Lees meer...
 
Samengaan met www.geese.org geslaagd

Op woensdag 18 februari 2009 is de invoermodule van Goosetrack afgesloten. De laatste stap in het samengaan van Goosetrack en www.geese.org is daarmee een feit.

Lees meer...
 
Woensdag 18 februari overstap naar www.geese.org

Op woensdag 18 februari 2009 wordt de invoermodule van Goosetrack definitief afgesloten. Na die dag is het uitsluitend mogelijk uw waarnemingen van gekleurringde ganzen in te voeren op www.geese.org.

Lees meer...
 
Gevaren PDF Afdrukken E-mail
Het leven van een gans
Poolvos
Poolvos (Henk van der Jeugd)

Naast de soms extreme kou hebben de ganzen in het hoge noorden ook nog een heleboel andere gevaren te trotseren. Zo zijn er verschillende soorten dieren en vogels die het op de eieren en jongen van de ganzen hebben voorzien. Vooral Poolvossen, Kleine Jagers, Sneeuwuilen en Ruigpootbuizerds lusten wel een jonge gans. Zeearenden en Giervalken deinzen ook niet terug voor een volwassen vogel, die ze soms letterlijk van het nest plukken! Ook afgezien van de aanvallen van deze zogenaamde predatoren is het broedseizoen vaak een kritieke periode voor met name de vrouwtjes. Ze moeten eerst de eieren leggen en zitten vervolgens vier weken op het nest waarbij ze maar heel weinig eten. Dit put de ganzen zodanig uit dat ze sterk vermageren. De grote inspanning die ze in deze periode moeten leveren gaat ook ten koste van de weerstand tegen ziektes. Veel vaker dan uitputting op zich sterven ganzen tijdens het broedseizoen daarom aan ziektes waar ze op dat moment extra vatbaar voor zijn. Biologen denken dat dit een van de redenen kan zijn waarom ganzen veelal in het hoge noorden broeden; in deze koude streken zijn ziektekiemen namelijk schaars, waardoor een sterk afweersysteem minder noodzakelijk is dan in het zuiden.

Kleine Jager
Een Kleine Jager predeert een ei van een Brandgans (Henk van der Jeugd)
Vos
Een vos etend van een ei van een Grauwe Gans (Berend Voslamber)

Ook ganzen in de meer gematigde streken van Europa hebben te duchten van vijanden. In Nederland zijn het vooral vossen die ervoor zorgend dat ganzen die bij ons broeden, dat niet zomaar overal kunnen doen. De aanwezigheid van vossen zorgt ervoor dat veel gebieden ongeschikt zijn om een nest te kunnen bouwen. Zelfs broedende volwassen vrouwtjes Grauwe Ganzen worden door vossen gedood.

 
< Vorige
naar boven

Inloggen

Agenda