Laatste nieuws:

Weblog brandgansonderzoek Rusland 2009

Ook in 2009 is er weer een expeditie naar de baai van Kolkolkova georganiseerd. Volg de avonturen live op de weblog.

Lees meer...
 
Brandganzen geringd in de Jan Durkspolder

Op zaterdag 4 juli 2009 zijn er Brandganzen gevangen in de Jan Durkspolder, onderdeel van het Fryske Gea gebied "De Alde Feanen" in Friesland.

Lees meer...
 
Samengaan met www.geese.org geslaagd

Op woensdag 18 februari 2009 is de invoermodule van Goosetrack afgesloten. De laatste stap in het samengaan van Goosetrack en www.geese.org is daarmee een feit.

Lees meer...
 
Woensdag 18 februari overstap naar www.geese.org

Op woensdag 18 februari 2009 wordt de invoermodule van Goosetrack definitief afgesloten. Na die dag is het uitsluitend mogelijk uw waarnemingen van gekleurringde ganzen in te voeren op www.geese.org.

Lees meer...
 
Slapen en eten PDF Afdrukken E-mail
Het leven van een gans
Grauwe Gans
Grasetende Grauwe Gans (Berend Voslamber)

Niet alleen het aantal ganzen dat bij ons overwintert is de afgelopen decennia toegenomen, maar ook het aantal plaatsen waar ze verblijven. Deze zogenaamde pleisterplaatsen bestaan uit gebieden waar ze kunnen eten, maar ook uit een plek waar ze rustig kunnen slapen. Voedsel, rust en een geschikte slaapplaats spelen bij de ganzen dus een belangrijke rol om een bepaald gebied als pleisterplaats te kiezen. Meer dan 30% van het aantal ganzen in Nederland verblijft in natuurterreinen en gebruikt daarbij een oppervlakte van meer dan 20.000 hectare als voedselgebied. De overige ganzen benutten jaarlijks ruim 100.000 hectare cultuurland.

Ganzen gebruiken slaapplaatsen waar ze vaak met vele duizenden samen komen om de nacht door te brengen. ‘s Ochtends vertrekken ze rond zonsopkomst naar de voedselgebieden. Vaak gaat dat in een of enkele zeer grote luidruchtige zwermen, een prachtig schouwspel om eens mee te maken! Meestal verplaatsen de ganzen zich binnen een straal van zo’n 10 kilometer van de slaapplaats. Het komt echter ook voor dat afstanden van meer dan 20 kilometer worden afgelegd. ‘s Avonds in de schemering keren de vogels terug naar hun slaapplaats. Veel slaapplaatsen worden al sinds mensenheugenis door de ganzen gebruikt. Bekende slaapplaatsen, waar grote zwermen aankomende of vertrekkende ganzen kunnen worden gezien, zijn de Oudegaaster brekken in Fryslan, het westelijk lauwersmeergebied, de kwelders van de Dollard en de Byland in de Gelderse Poort.

Het rooien van bieten
Het rooien van bieten door Grauwe Ganzen (Berend Voslamber)

Ganzen zijn herbivoren. Dat betekent dat hun voedsel geheel uit planten bestaat. Hiervan worden op akkers niet alleen de bladeren (bijv. gras of graan), maar ook zaden (inclusief granen) en worteldelen (suikerbieten, aardappels) gegeten. Ook in natuurterreinen worden alleen plantendelen genuttigd. Grauwe Ganzen bijvoorbeeld eten in de winter vaak wortels van riet, lisdodde en gele lis. Verder worden in voorjaar en zomer ook katjes van wilgen (veel honing) en uitgebloeide paardebloemen gegeten. Jonge, pasgeboren ganzen eten vooral kort, eiwitrijk gras. Vaak is dat te vinden in smalle stroken langs de oevers van rivieren en op kwelders. Het gras mag niet te lang zijn, anders kunnen de jonge gansjes met hun kleine snaveltjes er niet mee uit de voeten. Als de jongen ouder worden zie je ze ook vaak bloemen, en zaden van gras eten. De zaden “ritsen” ze behendig van de aar door er met hun snavel van onder naar boven langs te gaan. Let hier maar eens op wanneer u een familie jonge ganzen tegenkomt.

 
< Vorige   Volgende >
naar boven

Inloggen

Agenda