Laatste nieuws:

Weblog brandgansonderzoek Rusland 2009

Ook in 2009 is er weer een expeditie naar de baai van Kolkolkova georganiseerd. Volg de avonturen live op de weblog.

Lees meer...
 
Brandganzen geringd in de Jan Durkspolder

Op zaterdag 4 juli 2009 zijn er Brandganzen gevangen in de Jan Durkspolder, onderdeel van het Fryske Gea gebied "De Alde Feanen" in Friesland.

Lees meer...
 
Samengaan met www.geese.org geslaagd

Op woensdag 18 februari 2009 is de invoermodule van Goosetrack afgesloten. De laatste stap in het samengaan van Goosetrack en www.geese.org is daarmee een feit.

Lees meer...
 
Woensdag 18 februari overstap naar www.geese.org

Op woensdag 18 februari 2009 wordt de invoermodule van Goosetrack definitief afgesloten. Na die dag is het uitsluitend mogelijk uw waarnemingen van gekleurringde ganzen in te voeren op www.geese.org.

Lees meer...
 
Hoe oud wordt een gans? PDF Afdrukken E-mail
Het leven van een gans

Van ganzen is algemeen bekend dat ze oud kunnen worden. Dat is echter lang niet voor elke gans weggelegd; gemiddeld worden ze dus veel minder oud. Heel veel jonge gansjes sterven al na een of twee weken. Zeker in grote kolonies, waar de concurrentie om voedsel groot is, is deze sterfte enorm. Dat klinkt hard, maar in de natuur geldt nou eenmaal het recht van de sterkste. Wanneer ze deze eerste kritieke periode doorgekomen zijn worden de vooruitzichten beter. Maar ook in de eerste levensmaanden is de sterfte nog vrij hoog. In die periode moeten de vogels leren vliegen en zelf hun voedsel leren te vinden. Uit onderzoek blijkt dat veel jonge vogels dit stadium niet overleven. Als ze eenmaal de leeftijd van één jaar hebben bereikt, kunnen ze echter vrij oud worden. Buiten de gevaren die ze van mensen hebben te duchten (jacht, vergiftiging) en die welke ze tijdens het broeden moeten overwinnen (vossen, poolvossen) zijn er weinig echt gevaarlijke momenten in het leven van een volwassen gans. Elk jaar gaat maar tien procent of minder van de volwassen ganzen dood. Dat betekent dat een volwassen gans een levensverwachting heeft van tien tot vijftien jaar. De oudst bekende Grauwe Gans bereikte een leeftijd van ruim 23 jaar. Een Rietgans die geringd werd in Engeland werd zelfs 34 jaar oud!

dode Grauwe Gans
Aan botulisme gestorven Grauwe Gans K65 (Berend Voslamber)

 

 
< Vorige   Volgende >
naar boven

Inloggen

Agenda