Laatste nieuws:

Weblog brandgansonderzoek Rusland 2009

Ook in 2009 is er weer een expeditie naar de baai van Kolkolkova georganiseerd. Volg de avonturen live op de weblog.

Lees meer...
 
Brandganzen geringd in de Jan Durkspolder

Op zaterdag 4 juli 2009 zijn er Brandganzen gevangen in de Jan Durkspolder, onderdeel van het Fryske Gea gebied "De Alde Feanen" in Friesland.

Lees meer...
 
Samengaan met www.geese.org geslaagd

Op woensdag 18 februari 2009 is de invoermodule van Goosetrack afgesloten. De laatste stap in het samengaan van Goosetrack en www.geese.org is daarmee een feit.

Lees meer...
 
Woensdag 18 februari overstap naar www.geese.org

Op woensdag 18 februari 2009 wordt de invoermodule van Goosetrack definitief afgesloten. Na die dag is het uitsluitend mogelijk uw waarnemingen van gekleurringde ganzen in te voeren op www.geese.org.

Lees meer...
 
Sterke familiebanden PDF Afdrukken E-mail
Het leven van een gans
Brandganzenpaar
Binnen een Brandganzenpaar zijn de taken verdeeld: hier waakt een mannetje op de achtergrond over het grazende vrouwtje op de voorgrond (Goetz Eichhorn)

Het gezin is de hoeksteen van de ganzensameleving! Ganzen paren over het algemeen voor het leven. Na een ‘tienerperiode’, die zich in het eerste en tweede levensjaar afspeelt en waarbij de ganzen vaak een aantal ‘scharrels’ hebben, wordt de ware meestal gevonden vóór het derde levensjaar. Daarna is het aantal echtscheidingen gering. Per jaar ruilt slechts twee procent van alle ganzenparen de huidige partner in voor een nieuwe. Wanneer de partner sterft wordt meestal heel snel een nieuwe gevonden. Volwassen ganzen zijn dan ook zelden alleen.De ganzenouders zorgen goed voor hun jongen. Het vrouwtje leidt ze naar goede plekjes om te grazen, terwijl het mannetje de familie verdedigt tegen rovers en zorgt dat er geen andere ganzenfamilies in de buurt komen. De mannetjes zijn in het broedseizoen bijzonder aggressief onder invloed van een grote dosis hormonen. Ze vallen alles en iedereen wat te dicht in de buurt van het kroost komt aan, en deinzen daarbij niet terug voor dieren die vele malen groter en gevaarlijker zijn, zoals bijvoorbeeld mensen. De opgroeiperiode van de jongen valt samen met de rui van de ouders. Wanneer de nieuwe veren van de ouders volgroeid zijn, zijn ook de vleugels van de jongen lang genoeg om te kunnen vliegen. Zo gaat de hele familie tegelijkertijd op de wieken. Ook daarna blijven ze een hecht gezin vormen. De familie trekt gezamenlijk naar het zuiden, de jonge ganzen leren zo de trekroute van hun ouders. Dat is heel bij zangvogels, die los van hun ouders trekken en instinctief weten waar ze naar toe moeten. Dit lerend vermogen van de ganzen is bijvoorbeeld ook gebruikt om jonge Scandinavische Dwergganzen te leren overwinteren in Nederland. Het gehele najaar en winter is de femailie nog intact. Jongen helpen hun ouders mee de beste plekjes om te grazen te verdedigen tegen andere ganzen. Hoe meer jongen in het gezin, des te meer aanzien de familie heeft van andere ganzen. Tegen het einde van de winter begint het gezin uit elkaar te vallen. De jonge ganzen trekken veelal alleen terug naar het noorden. Meestal keren ze tijdens die eerste tocht naar het noorden wel terug naar hun geboorteplaats. De vrouwtjes kiezen er dan dikwijls voor daar te blijven, de mannetjes gaan na hun eerste zomer vaak ergens anders heen. Vrouwtjes broeden vaak in de buurt van hun moeders en zusters, en in de volgende winters kunnen vrouwtjesganzen opnieuw aansluiting zoeken bij hun ouders. De ouders hebben dan zelf dikwijls nieuwe jongen, zodat een echte “superfamilie” ontstaat. Als je heel goed kijkt kun je in een ganzengroep dit soort uitgebreide familierelaties zelf zien. Wanneer alle vogels kleurringen dragen en hun afkomst bekend is kun je zelf verifieren of het klopt!

Grauwe Ganzenpaar
OOk bij Grauwe Ganzen is de paarband sterk. Hier waakt man JSU bij zijn grazende vrouw JRT, zodat die zich goed vol kan eten vlak voor het leggen van de eieren (Berend Voslamber)

 
< Vorige   Volgende >
naar boven

Inloggen

Agenda