Laatste nieuws:

Weblog brandgansonderzoek Rusland 2009

Ook in 2009 is er weer een expeditie naar de baai van Kolkolkova georganiseerd. Volg de avonturen live op de weblog.

Lees meer...
 
Brandganzen geringd in de Jan Durkspolder

Op zaterdag 4 juli 2009 zijn er Brandganzen gevangen in de Jan Durkspolder, onderdeel van het Fryske Gea gebied "De Alde Feanen" in Friesland.

Lees meer...
 
Samengaan met www.geese.org geslaagd

Op woensdag 18 februari 2009 is de invoermodule van Goosetrack afgesloten. De laatste stap in het samengaan van Goosetrack en www.geese.org is daarmee een feit.

Lees meer...
 
Woensdag 18 februari overstap naar www.geese.org

Op woensdag 18 februari 2009 wordt de invoermodule van Goosetrack definitief afgesloten. Na die dag is het uitsluitend mogelijk uw waarnemingen van gekleurringde ganzen in te voeren op www.geese.org.

Lees meer...
 
De rui PDF Afdrukken E-mail

 

ruiende Grauwe Gans
Ganzen laten tijdens de rui alle pennen in de vleugel tegelijk uitvallen. Bij deze Grauwe Gans zijn de nieuwe pennen in de vleugel als bloedspoelen zichtbaar (Berend Voslamber)

Veren zijn voor de vogel van levensbelang; het verenpak isoleert ze van de warme of koude buitenlucht, houdt ze droog en stelt ze in staat om te vliegen. Veren slijten echter, en daarom moeten vogels elk jaar opnieuw hun verenkleed vervangen door een nieuw. Dat heet rui. Deze rui verloopt niet bij elke vogel op dezelfde manier. Sommige soorten ruien alle veren één keer per jaar, anderen doen het in etappes op verschillende momenten. Veel vogels ruien hun veren gedurende een vrij lange periode, en niet allemaal op precies hetzelfde moment. Dat heeft als voordeel dat ze gedurende de hele rui kunnen vliegen, zij het met wat meer moeite. Alle vogels die voor hun voedselvoorziening afhankelijk zijn van hun vloegvermogen ruien op deze wijze. Ganzen echter zijn herbivoren, en zijn voor hun voedsel vooral aangewezen op hun poten. Eigenlijk brengen ganzen het grootste deel van hun leven lopend door. Let maar eens op hoe groot en sterk de poten van een gans zijn! Ze kunnen het zich daarom permitteren in één keer al hun vleugelveren te laten vallen. Meteen begint er dan een nieuwe veer te groeien. Eerst groeit de zogenaamde bloedspoel uit, een soort buisje, fel blauw van kleur, dat uit de vleugel groeit. Uit dit buisje komt dan weer de nieuwe veer tevoorschijn. Die nieuwe veer groeit met een snelheid van ongeveer zeven millimeter per dag, zodat na ongeveer vier weken de vleugels lang genoeg zijn om weer te kunnen vliegen. Tijdens de rui zijn de ganzen extra kwetsbar en blijven ze altijd in de nabijheid van water, zodat ze bij gevaar een goed heenkomen kunnen zoeken.

 
< Vorige   Volgende >
naar boven

Inloggen

Agenda