Laatste nieuws:

Weblog brandgansonderzoek Rusland 2009

Ook in 2009 is er weer een expeditie naar de baai van Kolkolkova georganiseerd. Volg de avonturen live op de weblog.

Lees meer...
 
Brandganzen geringd in de Jan Durkspolder

Op zaterdag 4 juli 2009 zijn er Brandganzen gevangen in de Jan Durkspolder, onderdeel van het Fryske Gea gebied "De Alde Feanen" in Friesland.

Lees meer...
 
Samengaan met www.geese.org geslaagd

Op woensdag 18 februari 2009 is de invoermodule van Goosetrack afgesloten. De laatste stap in het samengaan van Goosetrack en www.geese.org is daarmee een feit.

Lees meer...
 
Woensdag 18 februari overstap naar www.geese.org

Op woensdag 18 februari 2009 wordt de invoermodule van Goosetrack definitief afgesloten. Na die dag is het uitsluitend mogelijk uw waarnemingen van gekleurringde ganzen in te voeren op www.geese.org.

Lees meer...
 
Voorbeeld Ooijpolder PDF Afdrukken E-mail
Onderzoek aan ganzen
Grauwe ganzen in de Ooijpolder
Grauwe ganzen in de Ooijpolder (Berend Voslamber)

In de Ooijpolder bij Nijmegen werden in de periode 1997-2006 ruim 400 Grauwe Ganzen met ringen gemerkt.

Een deel van deze vogels kreeg alleen een gekleurde pootring, de meeste ook een halsband. Van de 66 vogels die alleen een pootring kregen kwamen gemiddeld tot eind 2006 17 waarnemingen binnen, van de 339 met een halsband geringde vogels waren dat er gemiddeld 144!

Van 11 vogels met halsband kwamen zelfs meer dan 450 aflezingen (in 10 jaar) bij de ringer, terwijl bij vogels met alleen een pootring 52 waarnemingen (in 8 jaar) het maximum bedroeg.

Nog meer gegevens
Als vogels met kleurmerken worden uitgerust worden alleen waarnemingen verzameld als iemand deze opmerkt. Gevolg is dat er vaak lange perioden zijn waarin de vogel ontsnapt aan de aandacht van de onderzoekers. Met behulp van nieuwe technieken is daar ook een oplossing voor gevonden. Inmiddels is het mogelijk om vogels met behulp van een satelliet te volgen. Dit is vooral mogelijk bij de grotere vogelsoorten zoals ganzen.
In Europa zijn inmiddels onder andere Kolganzen (http://www.blessgans.de) , Dwergganzen (www.piskulka.net) en Kleine Rietganzen (http://www.dmu.dk) met satellietzenders uitgerust en deze zijn te volgen via internet.

 
< Vorige
naar boven

Inloggen

Agenda